WINTERMANTEL ZSOLT

Nekem Újpest a város. Közösségünk akár a család, erőt és kitartást ad, hogy közösen többet tehessünk: Együtt Újpestért!
2019.08.26.

ÚJPEST: FIGYELÜNK EGYMÁSRA!

A fővárosban kiemelkedő az újpesti, önkormányzati támogatói rendszer, melynek keretében idén ősszel is több száz újpesti juthat hozzá az őt megillető segítséghez.

undefined

Az Önkormányzat Szociális Osztálya lakhatási, gondozási, hátralékkezelési, gyermekvállalási, babaköszöntő, iskolatámogatási, gyermekvédelmi vagy éppen gyermeknevelési támogatással, kedvezménnyel segíti az arra rászoruló, illetve arra jogosult újpesti polgárokat. Igazodva az őszhöz, a tanévkezdéshez, most a gyermekekkel kapcsolatos támogatásokat mutatjuk be, mert Újpesten figyelünk egymásra! 

Babaköszöntő csomag jár minden újpesti újszülöttnek, illetve szüleinek.Hetedik éve már, hogy az újpesti önkormányzat babaköszöntő programmal kedveskedik a kerületben született kisbabák családjának. A program 15 ezer forint értékű babakelengye-csomagot jelent, melynek tartalma 7 db, különböző méretű body, lila színű takaró és egy csomag minőségi pelenka. A doboz, mely tartalmazza az ajándékokat, később játékként is használható a gyerekek számára. A csomagot mindazok a családok megkapják, ahol legalább az egyik szülő három hónapja újpesti állandó bejelentett lakhellyel rendelkezik és életvitelszerűen is itt él. A Babaköszöntő csomagról a védőnőknél lehet érdeklődni. 

Beiskolázási támogatás
Újpesten minden olyan szülő beiskolázási támogatásban részesül, akinek hatodik életévét betöltött gyermeke általános iskola, 18 év alatti gyermeke középiskola nappali tagozatán vesz részt a közoktatásban. Oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló fiatal felnőtt nevelője is részesülhet a támogatásban. A támogatás összege évenként, illetve gyermekenként 10.000 forint, melyet csak az egyik szülő igényelhet, minden évben szeptember 30-áig. A kérelmekről, az igénylés részleteiről – csak úgy, mint a támogatási rendszer többi eleménél – az Önkormányzat Szociális Főosztály Szociális Osztályánál lehet érdeklődni. Elsőtől kilencedik évfolyamig ingyenes tankönyvet kapnak a diákok, ami gyerekenként 10-12 ezer forint megtakarítást jelent. A szeptemberi családtámogatásokat is korábban, augusztus végén kapják meg a családok. Emellett az Önkormányzat gyermekvédelmi kedvezménnyel támogatja a családokat, a munkáltatók pedig cafateria formájában segítenek az iskolakezdésben. 

Elsős ajándékcsomag
Tanévnyitó ünnepség keretében adják át minden évben az általános iskolát kezdő elsősök részére az elsős ajándékcsomagot, mely tornazsákot, tornazsákcímkét, fiúk számára focilabdát, lányok számára röplabdát és egy könyvet tartalmaz. 

Gyermekét egyedül nevelő szülő támogatása
A gyermekneveléssel kapcsolatos költségei csökkentésére szeptember 15-ig kérelmet nyújthat be az a gyermekét egyedül nevelő szülő, aki gyermekével a kérelem benyújtását megelőzően legalább három hónapja folyamatosan bejelentett újpesti lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen itt is él. A támogatás alapfeltétele, hogy a kérelem benyújtójának családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem ne haladja meg a helyi jövedelemalap 600%-át, és gyermeke a 16. életévét nem töltötte be, vagy a 16. életévét betöltött, de 19. életévét be nem töltött gyermeke nappali oktatás munkarendje szerint folytat tanulmányokat. A támogatás egy gyermek után egyszeri 10.000 Ft, amely a jogosultság megállapítását követően kerül kifizetésre.

(ujpest.hu)